Fluefiskeri i Put and Take – Med de bedste fluer

Om at fiske med flue i put and take søer

 

Jeg har dyrket fluefiskeriet i put and take et stykke tid nu – og selvom man ikke kan komme udenom at det ikke er naturligt fiskeri,  synes jeg det er et vældig udfordrende og til tider actionfyldt tidsfordriv. Jeg bedriver hovedparten af mit fiskeri i put and take søerne omkring Århus, oftest Harlev Put and Take eller Pinds Mølle Put and Take – der begge er naturskønne og med masser af fisk.

foto 1024x1024 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

 

På denne side vil jeg kort fortælle om det basale udstyr – og hvordan jeg har haft størst succes med at bruge det – samt introducere de fluer jeg har fanget flest fisk på.

Flue Fiskeri Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

1. Fluestangen

Fluestangen er selvsagt et meget basalt stykke grej – og ganske afgørende for den gode fiskeoplevelse. Forskellige stænger/mærker opfører sig forskelligt i kastet – nogle er mere følsomme og med mere topaktion end andre.

Fluestænger fås desuden i mange længder og såkaldte AFTM-klasser. Det er vigtigt at din stangs AFTM klasse passer med din fluelines– ellers er det svært at kaste ordentligt med den. AFTM hentyder, meget kort fortalt, til fluelinens vægt – jo højere AFTM, jo tungere line – og en tung line kaster længere end end en let line – især i vind – men kræver også en kraftigere stang.

Det er også vigtigt at stangens/linens AFTM-klasse passer til den fiskeritype du har tænkt dig at bruge det til – til let fiskeri i f.eks. bækken eller den lille å, passer en lav AFTM – måske en klasse 4 – mens fiskeriet på kysten efter større havørreder, der ofte foregår i let blæst, passer en større AFTM – ca. en klasse 7-9. I begyndelsen vil det sikkert være smart at vælge et sæt, der kan bruges til mange forskellige fiskerityper.

Jeg vil mene at en stang omkring 9 fod i AFTM 5-7 passer fint til put and take – og samtidig er et godt allround sæt, der også kan bruges på kysten og i åen, hvis man skulle få lyst til at kaste sig ud i det.

Tal med din grejforhandler om hvilket fiskeri du vil bedrive og hvor erfaren du er – og han vil helt sikkert kunne hjælpe dig med at finde en stang der vil passe til dig – og forlang endelig at prøve den før du køber.

2. Hjulet

Hjulet holder linen – sørg for at skille det ad med jævne mellemrum og rens det for sand og snavs. Jeg bruger selv et large arbor – storspolehjul med en bredere spolekerne – der hurtigere spoler linen på hjulet, hvilket jeg klart kan anbefale.

3. Baglinen

Baglinen er den line der ligger inderst på hjulet – og en fastbundet til fluelinens ”bagende”. Den er ca 100 meter lang, og er i dag oftest af fletline. Jeg har bundet baglinen til fluelinen med et nailknot (se billede længere nede) – men man kan også bruge en albright-knude, eller en kirurgløkke/perfection-loop (hvis fluelinen har loop i begge ender – hvilket måske er den bedste løsning).

4. Fluelinen

Som nævnt i afsnittet om fluestangen – fås linerne i forskellige AFTM klasser – en betegnelse der bruges til at beskrive fluelinens vægt. Sørg for at den passer til din stangs AFTM.

Det kan godt være lidt uoverskueligt at hitte rundt i fluelinerne – da der er flere forskellige typer. De tre hovedtyper er: DT – den dobbelttaperede line, WF – Weight Forward flueline, SH – Shooting Head fluelinen (skydehovedet)

DT – Den dobbelttaperede er den mest ”gammeldags” type flueline – den spidser til i begge ender og vægten er ligeligt fordelt over linens midterste stykke. Den er ret svær at kaste med, og ikke mange bruger den i dag.

WF – Weight Forward linen har en betydeligt tungere forende – eller klump – der typisk udgør de sidste 9 meter af selve linen – og er linens kastevægt. Denne linetype er meget populær og er nem at kaste med.

SH – Skydehovedet er egentligt udgjort af to liner – en skydeline (der kan være udgjort af forskellige materialer), hvorpå selve skydehovedet fastbindes med loop-til-loop systemet. Skydehovedet er lidt sværere at mestre, men giver til gengæld de længste kast.

Fluelinenerne fås i flydende, intermediate og sinking/fast sinking udgaver – til put and take vil jeg mene at en flydende line er et sikkert valg – undtagen til vinterens bundfiskeri.

For enden af fluelinen skal der være et loop – som du enten selv kan lave, eller få din grejforhandler til at sætte på (Braided Loop) – og man kan så bruge loop-til-loop systemet til at montere et forfang.

Personligt bruger jeg en WF flydeline – Rio’s Dart for at være mere konkret. Linen er dyr, men til gengæld får du en holdbar line med farvemarkerede loadingzoner og et kort hoved, der gør at den er nem at kaste med ved trange forhold – som der jo tit er ved en p&t.

5. Forfanget

Forfanget sættes i enden af fluelinens loop. Jeg vil helt klart anbefale et taperet forfang – hvilket betyder at forfanget langsomt bliver tyndere og at tykkelsen dermed passer til de lineelementer den er bundet sammen med. Enden der er sammenbundet med den tykkere flueline er tykt, og det bliver så tilsvarende tyndere ned mod den tynde forfangsspids – og setup´et bliver derfor betydeligt nemmere at kaste godt med.

Man kan enten købe et færdigt taperet forfang – eller lave et selv af forskellige linestykker af varierende tykkelse. Jeg har altid brugt købte taperede polyleader forfang – de er dyre, men bruger man loop-til-loop systemet til at fastbinde forfangsspidsen til forfanget, har de nu også en lang levetid. Personligt har jeg brugt det samme forfang til put and take fiskeri i cirka et år nu – uden uheld.

polyleader e1372871776883 225x300 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

Jeg bruger næsten altid et intermediate forfang – det fungerer fremragende det meste af året – undtagen til de små tørfluer om sommer, hvor man bør bruge et flydende forfang – samt til bundfiskeri om vinteren med booby fluer – her et en synkende polyleader bedst.

6. Forfangsspidsen

Forfangsspidsen bindes, som navnet antyder, for enden af forfanget. Til det kan man bruge ganske almindelig nylon line – eller det nyere materiale fluorocarbon. Fluorocarbon er et fantastisk materiale – der har et brydnings indeks næsten som vand (1.1), og dermed er praktisk talt usynligt under vand. Dertil er det også en smule tungere og stivere – hvilket gør at forfanget retter sig bedre ud og hurtigere synker ned under overfalden – hvilket er ønskværdigt ved de fleste typer fiskeri. Hvorvidt det giver mærkbart flere hug, skal jeg ikke kunne sige, idet jeg aldrig har brugt andet – men det tror jeg nu på at det gør.

Flourocarbon 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

Tykkelsen afhænger af fiskeriet – det meste af året bruger jeg spidser på ca. 0.25 – 0.30, selvom små tørfluer kan tvinge mig helt ned i 0.16. Generelt bør man ikke være bange for at bruge tykkere liner – fiskene lader til at være ligeglade, og man undgår uheld med knækkede liner.

IMG 02462 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

Knuder

Jeg bruger ganske få knuder i mit setup – den vigtigste er uden tvivl perfection loop. Den kan bruges til at forbinde linedele ved hjælp af loop-til-loop systemet. Se hvordan den laves her:

Til at binde fluen til spidsen bruger jeg en forenklet rapala-knude. Fluen kommer til at dingle i en lille løkke – hvilket giver den en ekstremt naturlig gang i vandet.

Nail-knot kan bruges til at binde baglinen til fluelinen – selvom et loop måske er bedre. Her kan du se hvordan det ser ud på min line – belægningen på fluelinen er skrabet af, så der er en lille klump i enden – og nail-knottet kan så bindes lige over klumpen.

nail knot 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

De bedste Put and take Fluer

Her er et udpluk af mine favorit P&T fluer- der næsten altid er i stand til at fange fisk (hjemmebundne og langt fra perfekte). Alt efter sæson, kan man så afprøve varierende dybder, indtrækningshastigheder osv:

Wooly Bugger (klik og kom videre til siden om woolly bugger)

Wooly Bugger 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

 

Cats Whiskers – Herningfluen (Klik og kom videre til siden om cats whiskers/herningfluen)

Cats whiskers herningfluen 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

Cat’s whiskers herningfluen

 

Montona fluen (klik og kom videre til siden om montana fluen)

Montana Nymfe 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

 

Red Tag Palmer.

Red Tag Palmer 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

Helt klart den tørflue jeg har haft mest held med.

Booby Flue/Dolly Parton.

Sent efterår, vinter og tidligt forår, har jeg forsøgt mig med en Booby-flue med synkeline. Her en udgave fra Sameo:

Booby Fluer 300x225 Fluefiskeri i Put and Take  Med de bedste fluer

Setup’et fungerer med en synkeline, et synkeforfang, og en kort forfangtspids – måske 30-50cm, og Booby-fluen med opdrift. På den måde kommer man til at fiske over bunden, hvor de vintertræge ørreder står – husk at trække linen ind i 20-30cm træk, med god tid mellem hvert indtag. Bindevejledning her

Som nybegynder fandt jeg  desuden Mik Andersens hjemmeside utroligt nyttig – her er al den information den nye fluefisker skal bruge for at komme godt i gang, bl.a. med afsnit om put and take, udstyr, knuder og meget mere. Link til siden her

 

 

 

Comments (1)

 1. Rune Andersen / 11. august 2013 at 16:16

  Fin side og god introduktion til fluefiskeriet i put and take – tak for det :-)

Leave a Comment